"Milla" qaymaqlı kənd qatığının faydaları

Baş səhifə / Xəbərlər / "Milla" qaymaqlı kənd qatığının faydaları

Azərbaycan mətbəxində qatıq sıradan bir süd məhsulu deyil bir sıra yeməklərin hazırlanmasında əvəzolunmaz rolu olan bir qidadır. Daima müştərilərinin istəklərini nəzərə alan “Milla” istehsal etdiyi qatıq məhsulunun da hər zaman yüksək keyifiyyətinə və dadına önəm verib.

  Bir çox tədqiqatlar göstərir ki, balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi kimi qatıq yemək sağlam həyat tərzinə nail olmağa kömək olur. Qatıqda laktozanın miqdarı südə nisbəti aşağı olsa da kalsium, zülal və quru maddələrin nisbəti yüksəkdir. Tərkibində B qrupunun vitaminləri, A vitamini və E vitamini, həmçinin bir çox minerallar vardır.

Qatıq tərkibindəki kalsium sayəsində təkcə sümüklər və dişlər üçün deyil, həm də tərkibindəki maqnezium və kalium sayəsində əzələ funksiyaları və sinir sisteminin düzgün inkişafı üçün vacibdir. Qatığın tərkibindəki probiyotiklər həzm sistemi və bağırsaq florası üçün çox faydalıdır.

  “Milla” kənd qatığının tərkibində rast gəlinən probiyotiklər bağırsağın təbii florasını xəstəliklərə səbəb olan hər cür zərərli orqanizmlərindən qoruyur.
 İmmunitet sistemi hüceyrələrinin çoxu bağırsaqlarda olur. Ona görə də tərkibindəki probiyotiklər sayəsində qatıq həm bağırsaq florasını, həm də immunitet sistemini gücləndirir. Bağırsaq florasını tənzimlədiyi üçün kolon xərçəngi riskini azaldır, immun sistemini gücləndirdiyi üçün allergik xəstəliklərə qarşı müqaviməti artırır.

Qatıq süddən daha az laktoza ehtiva edir. Bu səbəblə qatıq istehlakı südə allergiyası olan şəxslər üçün uyğundur.
Milla” kənd qatığı zəngin kalsium tərkibi ilə seçilir. Kalsium sümükləri və dişləri möhkəm edən mineraldır.100 qram qatıq kalsium ehtiyacının 15%-ni qarşılaya bilir. Qatıqdan alınan kalsium da yağ yandırılmasını sürətləndirir.

Qatıqda həmçinin kalium, fosfor, riboflavin, yod, sink, A, E və B vitaminləri var. Bu, qatığı mədə-bağırsaq xəstəlikləri, hipertoniyaya səbəb olan pis xolesterin və ürək-damar xəstəliklərinə qarşı güclü qoruyucu edir.

Milla” kənd qatığı kimi yüksək zülallı qidalar əzələlərin inkişafını dəstəkləyir. Bunlardan əlavə, fermentləşdirilmiş süd məhsulları, xüsusilə də qatıq istehlakı nəticəsində döş xərçəngi riskinin azaldığı müəyyən edilib.